tirsdag 3. mars 2009

Amerikansk-japansk kulturelt samarbeid representert med en av demI antologien Albedo nr. 2 1984 dukket for første gang verdens første samurai kanin opp. Navnet var Usagi Yojimbo. Navnet er hentet fra og figuren er inspirert av Akira Kurosawas film Yojimbo / Livvakten og handlingen utspiller seg i det føydale Japan et sted på 1600-tallet. Mennesker er blitt byttet ut med dyr og dyrene har blitt erstattet med noe som ligner forskjellige arter dinosaurer. Usagi er en omvandrende herreløs samurai også kalt Ronin. På sine vandringer hjelper han ofte de svakeste i dette veldig klassedelte samfunnet. Både mot lovløse, adelsmenn og deres samuraier, i flere av de mange konfliktene blant adelsmenn og mot det overnaturlige. Hans nærmeste venn er et neshorn med et manglende horn og som livnærer seg som dusørjeger.


Det må sies å ha vært en lang reise for Usagi. Siden debuten i 1984 fikk han sin egen tittel hos Fantagraphics Books i 1986. Her ble det utgitt 38 hefter før tittelen flyttet til Mirage Studios (Dette forlaget ble startet av Kevin Eastman og Peter Laird kjent som skaperne av Teenage Mutant Ninja Turtles skapt i 1984. Eastman har siden januar 1992 vært utgiver og eier av magasinet Heavy Metal, nevnt i tidligere blogger). Til slutt endte han opp hos Dark Horse Comics hvor det til nå er blitt utgitt 120 hefter. En spin off av serien var science fiction utgaven, Space Usagi Yojimbo utgitt både på Mirage ( 3 hefter) og Dark Horse (6 hefter).

http://usagiyojimbo.com/

Så noen ord om skaperen av denne serien, Stan Sakai. Han ble født i Tokyo i 1953, men vokste opp på Hawaii. Han begynte i tegneserieindustrien som håndtekster, bl.a. for Sergio Aragones Groo mens denne ble utgitt på Pacific Comics. Han har også lang erfaring som fargelegger for andres tegneserier. Han har tidligere skrevet og tegnet 1 hefte om The Adventures of Nilson Groundthumper and Henry. Denne har jeg pluss noen av de andre tidligste historiene med Usagi Yojimbo som ble utgitt i antologi-serien Critters. Dette ble også utgitt på Fantagraphics og hadde bare serier i funny animal sjangeren. Grunnen til at jeg kom over disse er igjen Løvås Bruktbu og den uheldige stakkaren som bestemte seg for å selge dem. Biblioteket har 6 av samlingene i samlingen.
1 kommentar:

JAB sa...

Dette kan vi like! Synd jeg ikke har lest mer av dette før.