mandag 30. mars 2009

Frihet for enhver pris ?


Frank Miller forlot DC Comics i 1990 etter en uoverensstemmelse m.h.t. DC`s planlagte innføring av et aldersgrensesystem. Miller har veldig klare synspunkt når det kommer til forlagenes forsøk på sensur og, i dette tilfellet, aldersgrenser på kjøp av tegneserier. Fast bestemt på bytte forlag tok han turen fra DC og New York på østkysten til Milwaukie, Oregon, på vestkysten. Her hadde Mike Richardson startet forlaget Dark Horse Comics fire år tidligere. Her fikk Miller full redaksjonell frihet, fullt eierskap over seriene han laget og ingen forsøk på sniksensur fra forlagets side.



De to første seriene han laget for Dark Horse var Hard Boiled (nevnt tidligere i bloggen) og det som er dagens tema : Miniserien Give Me Liberty og hvor Dave Gibbons er tegneren. Dette er historien om Martha Washington, samme navn som USAs første president George Washington sin kone, og hun er født inn i en farget familie. Dette er ikke en nevneverdig fordel. Hun vokser opp i en nær fremtid, som kanskje er kommet nærmere i løpet av den siste tiden med finansielle nedgangstider så det holder, og må klare å overleve i et av de nylig etablerte og beryktede Projects. Vi følger oppveksten hennes i et USA som er falt sammen og som styres av internasjonale selskaper og forskjellige ekstremistiske fraksjoner. Brorparten er ennå under en slags føderalt styre. Med en president, Rexall, som har sittet mye lenger enn to perioder. The General Surgeon har etablert en absolutt sunn og fascistisk stat på vestkysten.


Veien ut av gettoen for Martha blir å verve seg i de væpnede styrkene også kalt Pax Peace Force. Hun treffer løytnant Moretti, som viser seg å bli hennes nemesis. Hun kjemper i Amasonas mot Fat Boy konsernet. Hun kjemper mot Aryan Thrust (en white supremacy gruppe bestående av homofile menn) og havner i Apachenes suverene nasjon hvor hun møter en befolkning ødelagt av forurensing. Og ennå er vi ikke lenger enn hefte nr. 2. Give Me Liberty er til tider en satire som er både beisk og grovkornet, men allikevel drivende godt fortalt og med en rekke treffende poeng. Dave Gibbons er som vanlig alt annet enn ordinær og tilfører serien en ekstra dimensjon. Det er lov å merke seg at Miller selv har hatt noen utspill de siste årene mot islam som ikke kommer i kategorien politisk korrekt. Det bør ikke bli et argument for ikke å lese denne serien og oppfølgerne : Martha Washington goes to War (miniserie og bok),Happy Birthday, Martha Washington og Martha Washington Stranded in Space (enkelthefter), Martha Washington Saves the World (miniserie og bok) og Martha Washington Dies (enkelthefte).

Ingen kommentarer: